Rakennusetsintä, osa 2

rakennusetsintä, vaarallisen henkilön kiinniotto, henkilösuojaus

Tänään jatketaan rakennusetsintää siitä mihin viimeksi jäätiin. Tässä vaiheessahan meillä on jo joku idea siitä, miten tarkastettavaa kohdetta lähestytään, miten auto pysäköidään, mikä on roolijako parin kanssa toimittaessa sekä joku kikka ulko-oven kontrollointiin. 

Liike jatkuu

Hälytyksen syytä etsittäessä toimii hyvin kivikautinen sääntö: ei jätetä tarkastamattomia tiloja selän taakse (epämiellyttävien yllätysten varalta). Pääsääntöisesti tämä onkin varsin käyttökelpoinen ajatus, mutta entäpä jos hälyttänyt kohde on oppilaitos, virastotalo tai muu suurehko kiinteistö? Yhdellä tai kahdella suorittajalla tarkastettaessa työvuoro ehtii päättyä ennen kuin kaikki tilat on tarkastettu ja silti voi jäädä konnat löytämättä.

Toinen yleinen ohje: ei rynnätä ääntä kohti (ettei jää niitä tarkastamattomia tiloja selän taakse), on sekin ihan hyvä ohje. Yleensä. Entäpä jos vartijan/turvamiehen/vastaavan saapuessa kohteelle kuuluu selkeitä avunhuutoja jostain tietystä huoneesta tai tietystä osasta rakennusta? Otatko riskin, että selkäsi taakse jää tarkastamattomia tiloja (ja kimppuusi hyökkääviä roistoja) ja ehdit ehkä vielä auttamaan pulassa olevaa vai tarkastatko koko kiinteistön tunnollisesti, pikkuhiljaa siivuttamalla huone huoneelta edeten kohti avun tarvitsijaa, sillä riskillä ettei siellä kohta enää ole ketään autettavaa? Siinäpä mietittävää. Jos nyt joku yleispätevä nyrkkisääntö pitäisi antaa, niin ehkä kannattaa toimia niin, että pienissä, muutaman huoneen käsittävissä tiloissa tarkastetaan kaikki huoneet ennen kuin mennään avun huutajan (tai hälyttäneen ilmaisimen) luokse ja laajoissa, usean huoneen kiinteistöissä mennään suoraan pelipaikalle.

Sisäänmeno huoneeseen

Yhtenä yleispätevänä ohjeena tilojen tarkastamisessa voidaan pitää sitä, että skannataan tila ulkopuolelta mahdollisimman kattavasti ennen sisäänmenoa. Tämä sääntö pätee sekä mentäessä ulkoa sisälle rakennukseen että käytävältä huoneeseen.  Tarkastajan saapuessa suljetulle ovelle, hän avaa oven selälleen, ottaa muutaman askeleen taaksepäin (välittömästi oven takana vaanivien kelmien varalta tietenkin) ja ”siivuttaa” oviaukon puolelta toiselle liikkuen. Ennen sisäänmenoa tarkastaja tarkastaa vielä ns. kuolleet kulmat nopeasti oven ulkopuolelta vilkaisemalla. Jos tilassa ei näy mitään hälyttävää, astutaan sisälle ja tehdään perusteellisempi tarkastus. Jos käytössä on myös toinen henkilö, eli varmistaja, jää hän huoneen ulkopuolelle (mahdollisimman hyvään suojaan) ja valvoo ettei tarkastettavaan huoneeseen ilmesty kutsumattomia vieraita, samalla pitäen silmällä vielä tarkastamattomia tiloja. Kun tila on tarkastettu, antaa tarkastaja varmistajalle OK -merkin ja jatkaa seuraavalle huoneelle.

Kohdehenkilön kohtaaminen

Kun tarkastaja havaitsee tilassa epäilyttävän hyypiön, aloittaa hän luonnollisesti henkilön puhuttamisen esittäytymällä vartijaksi/tmv. Tarkastajan viestiessä pahiksen kanssa, hän viestii vanhana oveluksena myös työparilleen. Näin ollen kannattaakin ”ajatella ääneen” ja kuvata mitä huoneessa näkyy ja tapahtuu, tyyliin: ”Sinä punapaitainen mies siellä nurkassa – käänny ympäri – laita se sorkkarauta maahan – pidä kädet näkyvillä – hyvä. ” Tarkastajan puhuttaessa kohdehenkilöä, varmistaja malttaa mielensä, eikä syyllisty synneistä pahimpaan, eli poikamaiseen hötkyilyyn ja ryntää heti tarkastajan avuksi. Vasta siinä vaiheessa, jos tilanne eskaloituu voimankäytön asteelle, voi varmistaja jättää tehtävänsä ja syöksyä tarkastajan avuksi, niin saadaan kelmi näppärämmin hallintaan. Kun konna on hallinnassa, hälytellään apuja paikalle, varmistaja jää vartioimaan kiinniotettua ja tarkastaja jatkaa rakennuksen tarkastamista mahdollisten uhrien ja ”plus ykkösten” varalta.

Lopuksi

Tässä pikainen pintaraapaisu rakennusetsintään liittyvästä problematiikasta. Vaikka perusajatus on hyvin yksinkertainen (toinen tarkastaa ja toinen varmistaa), on huomiotavia asioita kuitenkin niin paljon, ettei tällaisella kirjekurssilla ole mahdollista kovin syvällisiä oppeja antaa. Juttusarjan ulkopuolelle jäivät tarkoituksella hälytysjärjestelmien toiminta, rikospaikan eristäminen ja jälkien suojaaminen, voimankäyttötilanteet, uhkatilanteen hallinta ja päätöksenteko, toiminta huonoissa valaistusolosuhteissa, tilanteen jälkihoito, raportointi ja paljon muuta. Netistä on onneksi saavilla valtavasti tietoa ilmaiseksi myös rakennusetsinnästä, joten jos aihe kiinnostaa, niin Youtube auki ja harjoittelemaan!

OldPainless 2021

Kirjoitukset eivät ole mitään ”ainoita oikeita totuuksia” eivätkä edusta minkään tietyn organisaation virallisia taktiikoita. Jokainen lukija soveltaa artikkeleissa kuvattuja asioita parhaaksi katsomallaan tavalla ja täysin omalla vastuullaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *