Juuri kun edelliset myytit oli saatu murrettua, alkoi uusia putkahdella sitä tahtia, että palaan aiheeseen vielä tämän viikon Taktisessa torstaissa. Olkaapa hyvät!
1. Henkivartijan pitää uhrata oma henkensä VIP:n puolesta
Suomi on niin tylsä maa, että täällä pitää elää lakien ja asetusten mukaisesti. Äkkiseltään kun vilkaisee vaikka sellaista lakia, kuin Työturvallisuuslaki, niin siellä säädetään sekä työnantajan että työntekijän velvollisuudeksi turvallisista työolosuhteista huolehtiminen. Käsi pystyyn kenen mielestä on täysin turvallista toimia vapaaehtoisena ihmiskilpenä?
Uskoisin myös vakuutusyhtiöllä, turvallisuusalan valvontayksiköllä ja ammattiliitolla olevan hieman eriävä mielipide tämän myytin kanssa
Niin ja jos se BG loikkaa sen luodin eteen ja loukkaantuu vakavasti tai kuolee, niin kuka/mikä estää, ettei rosvo ammu suojattavaa sen jälkeen?
2. Suojaustiimillä tulee olla mukanaan VIP:n verta ensiaputilanteita varten
Tämä on oma suosikkimyyttini! A: Mistä sitä VIP:n verta voi ostaa? Vai pumpataanko sitä VIP:ltä itseltään pari litraa ennen keikkaa? 🙂 B: Miten sitä kuljetetaan ja säilytetään keikoilla? C: Virkavastuulla toimivat hoitoalan ammattilaiset varmasti mielihyvin iskevät VIP:lle pussillisen BG:n tarjoilemaa taskulämmintä litkua. D: uhrille ei anneta vain ”verta”, vaan veri koostuu erilaisista verituotteista, kuten puna-, ja valkosoluista, verihiutaleista ja plasmasta. Lääkärin tehtävänä on arvioida tilanteen mukaan mitä näistä laitetaan, vai ei mitään. Myös ne reteet veriryhmä patchit ja tatuoinnit ovat hoidollisessa mielessä hieman turhia. Hoitoalan ammattilaiset EIVÄT tarkasta potilaan veriryhmää näistä merkeistä, vaan testaamalla. Enemmän hyötyä niistä on mahdollisia verenluovuttajia etsittäessä, mutta kävelevät veripankit eivät kuulu vielä kotimaassa Käypähoitosuosituksiin.
3. Jouduttaessa väijytykseen maantiellä, tulee väijytyksestä ajaa läpi törmäämällä hyökkääjien auton peräpäähän
Tämä temppu toimii loistavasti! Nimittäin elokuvissa ja autoilla ennen airbageja ja muita turvavarusteita. Vaikka romuralli onkin hauskaa, niin luulisi jokaisen aloittelevankin turvamiehen ymmärtävän, että törmäyksen ei tarvitse olla kovinkaan suuri, kun auton turvalaitteet aktivoituvat ja matkanteko jää siihen. Silti näitä törmäilyautotreenejä näkyy vedettävän edelleen ympäri maailmaa, jos YouTuben mainosvideoihin on uskominen. ”Niin mutta kansainvälisen ”XYZ” -koulutusjärjestön erikoisoperaattori sanoi, että jos vain varovasti vähän työntää tiellä poikittain olevaa terroristien autoa, silleen hissuksiin ettei airbagit laukea, mutta sen verran reippaasti että pääsee ohi. Kyllä se nyt tietää mistä puhuu!” Joo, on se varmasti mahdollista työntää terojen auto pois edestä airbagien räjähtämättä kun tarpeeksi varovasti köröttelee, mutta mitä hyötyä tällaisesta köröttelystä on, kun pahikset ampuu koko porukan autoon sisälle?
4. VIP on turvamiesten pomo
Joskus voi olla, joskus ei. Yleensä ei. Kaikkihan riippuu toimeksiantosopimuksesta ja usein suojauksen kohde on nimensä mukaisesti vain suojauksen kohde, sopimuksen osapuolten ollessa vartioimisliike ja suojattavan työnantaja, ohjelmatoimisto tai muu organisaatio. Ja vaikka suojattava tilaisi palvelun itse itselleen, kirjaan ainakin itse aina sopimukseen, että turvallisuuteen liittyvissä asioissa päätösvalta on turvamiehellä.
5. Paras tapa saattaa suojattavaa jalkaisin liikuttaessa, on marssia hänen ympärillään timanttimuodostelmassa/V-muodostelmassa/neliömuodostelmassa
Heh, yhdellä tai kahdella turvamiehellä (mikä on siis todennäköisin miehitys Suomessa) on aika vaikea erilaisia marssimuodostelmia toteuttaa. Ja vaikka käytössä olisi isompi suojaustiimi, niin kenen kanssa ja millaisessa tilanteessa tällaista ”timanttikuviota” pitäisi käyttää? Jännä kun näillä BG kursseilla aina tohkeissaan harjoitellaan erilaisia kävelykuvioita, mutta edes valtion päämiestä ei saateta tällaisten muodostelmien ympäröimänä kuin äärimmäisen harvoin. Ja varsinkin yksityisellä puolella toimeksiannon ”low profile” katoaa jo ensiaskeleilla, kuin tuimailmeiset BG:t ottavan vipin autosta ja pistävät kuviokävelyn käyntiin.
6. Turvamies ei saa koskaan jäädä tappelemaan hyökkääjän kanssa/tehdä kiinniottoa, vaan aina pitää poistua paikalta VIP:n kanssa
Kyllä ja ei. Riippuu tilanteesta ja miehityksestä. Jos ollaan yksin liikkeellä ja hyökkääjä on joku satunnainen kapakkarähisijä, ei paikalle jäämisestä/kiinnioton suorittamisesta ole varmaan hyötyä, varsinkaan jos mitään suurta vahinkoa ei syntynyt. Jos taas turvamiehiä on useita, voi tällaisessa tilanteessa kiinnioton suorittaminen tulla kyseeseen. Tai toimeksiannossa, jossa esimerkiksi ex-puoliso vainoaa suojattavaa, eikä poliisi ole tavoittanut tätä exää, voi kiinniottaminen olla taktisesti järkevää vainoajan kiinnisaamiseksi ja edesvastuuseen saattamiseksi.
7. Turvamies ei saa koskaan kantaa VIP:n laukkua tai muita kantamuksia
Kyllä itse ainakin ihan mielellään erään ex-presidentin laukkua kannoin, tällä jo ikääntyneellä herrasmiehellä kun tuo liikkuminen on aina ollut vähän hankalaa. Tietenkin jos taistelu on kuumimmillaan, terroristeja ja ”plus ykkösiä” säntäilee joka suunnasta ja niin edelleen, tarvitsen molemmat kädet käyttöön enkä laukkujen kantamiseen. Onneksi tällaisia tilanteita ei ole ihan joka päivä (= ei ikinä). Joo, no jos ajatellaan tilannetta, että liikutaan ihmisjoukossa ja ”kakuttaminen” tai muu hyökkäys on mahdollista lähietäisyydeltä, niin ehkä on parempi pitää molemmat kädet vapaana reaktioajan minimoimiseksi.
8. Suojaustiimin johtaja tai kokenein BG on paras henkilö lähisuojamieheksi
Näinhän se kannattaa toimia ja erityisesti silloin, jos toimintamallina on lisäksi tuo luotien eteen hyppiminen. Itse puolestaan olen sen verran pelkuri, että en halua (aseellisen) hyökkäyksen sattuessa samaan aikaan menettää sekä henkeäni, että liiketoimintaani. Eihän se hengen ja liiketoiminnan menettäminen tietenkään enää siellä mullan alla harmita, mutta työntekijöitäni ja perhettäni mahtaa harmittaa.
Toinen syy, miksi johtajan paikka ei ole VIP:n vierellä, on käytännöllinen. Vaikka (onneksi) henkilösuojaushommat eivät ole pelkkää luotien väistelyä, on tiimin johtaminen lähisuojamiehen paikalta aika vaikeaa. Kyllähän se VIP:n kanssa liikkuminen ja jutustelu vielä onnistuu, mutta kun samaan aikaan pitää antaa ohjeita muille turvamiehille, hoitaa toimeksiannon käytännön järjestelyjä, mahdollisesti muita käynnissä olevia toimeksiantoja ja niin edelleen, niin ainakin itseltäni loppuu prosessorista laskentateho tällaisessa multitaskaamisessa. Ja ennen kaikkea se tärkein, eli suojattavan turvallisuus, kärsii, kun huomio on jossain muussa kuin PIN:n (Pre-Incident Indicators – hyökkäystä ennakoivat merkit) havainnoimisessa. Eli laitetaan se tiimin paras supliikkimies lähisuojaksi, niin hän voi keskittyä asiakaspalveluun ja havainnointiin ja suojaustiimin johtaja voi keskittyä johtamiseen. Varsinkin jos suojaustiimin johtaja ei puhu samaa kieltä kuin suojattava, niin pelkästään se on jo peruste hommata lähisuojaksi sellainen henkilö jolta tarvittava kielitaito löytyy.
9. Henkilösuojaustehtäviä suoritetaan aina puku päällä
Elokuvissa ja mainoksissa aina, tosielämässä joskus. Edes presidentti ei mene joka paikkaan puku päällä, niin miksi turvamiesten pitäisi mennä?
10. Turvamiehen pitää olla fyysisesti hyvässä kunnossa
Tämän väittämän kyllä allekirjoitan suurimmissa määrin. Lähisuojassa toimivien tulee olla hyvässä kunnossa suoriutuakseen tehtävistään myös hädän hetkellä. Tämä ei johdu pelkästään siitä, että jaksaa juosta, tapella, evakuoida ja elvyttää, vaan siitä, että keskittymiskyky säilyy. Henkilösuojausta voi tehdä niin monella eri tavalla, toimeksiantojen vaatimukset vaihtelevat ja suojaustiimissä on eri tehtäviä, joten jokaisen tiimin jäsenen ei ole kuitenkaan välttämätöntä olla tikissä. Henkilökohtaisesti arvostan ihmisiä, jotka pitävät itsensä hyvässä kunnossa vuoden ympäri työtehtävästä, iästä, sairauksista/vammoista ja muista syistä riippumatta. On helppo sanoa olevansa motivoitunut, toimintakykyinen ja innokas kehittämään itseään, mutta toimintakunto kertoo kyllä jotain ihan muuta. Terve mieli terveessä kehossa.
Salamyhkäisin henkivartiointiterveisin, OP