Ehdoton totuus IFAKeista

Finnogear, cdh-tac Finland, IFAK

IFAK, eli Invidual (Improved) First Aid Kit on yhtä oleellinen osa taktista lääkintää, kuin reisitaskuhousutkin. Mutta mikä sen tarkoitus oikeastaan on, onko kyseessä vain uudelleen nimetty, molle-kiinnitteinen ensiapulaukku? Vastaus on tietenkin jälleen yksiselitteinen, kyllä ja ei.

IFAK, what is good for?

IFAK syntyi samaan tarpeeseen, kuin TCCC (jos termi ei ole tuttu, niin selaile aikaisempia blogitekstejä), tilastoista havaittiin kolme haavoittuneiden kentällä estettävissä olevaa kuolinsyytä: massiivinen verenvuoto, ilmatien menetys ja paineilmarinta. Pian länsiliittouman jokainen taistelija koulutettiin toteuttamaan taisteluensiapua näiden oppien mukaisesti ja sopivan välineistön kantamiseksi tarvittiin jonkinlainen pussukka, joka siis nimettiin IFAKiksi (pelkkä FAK ei olisi ollut riittävän vakavamielinen). Pussukan sisältämä välineistö on lähtökohtaisesti suunniteltu kantajansa reikien paikkaamiseen, käytti niitä sitten hän itse tai hänen taisteluparinsa. IFAK on nimenomaan tarkoitettu hätätilanteisiin, vammapotilaiden ensiapuun ja puuttumaan niihin kolmeen estettävissä olevaan kuolinsyyhyn.

Jokaisen taistelijan IFAK sisältö:

  • c-Kiristysside ja hemostaattiside
  • A-Nenänielutuubi
  • B-Ilmarintasidos
  • (B-Paineilmarintaneula)
  • C-Ensiside
  • Hypotermia-Pelastuspeite

Kiristysside on fiksua sijoittaa varusteisiin siten, että se on molemmin käsin helposti saatavilla, paras paikka on jossakin rintakehän alueella omassa kiinnikkeessään. Koska tutkimukset ja kokemus osoittavat, että kiristyssiteetkin toisinaan hajoavat, yksi ei ole aina riittävä ja vammoja saattaa tulla useampaan raajaan, niin tosi fiksut taistelijat saattavat kantaa IFAKeissaan toistakin kappaletta suojassa kaikenlaiselta kuonalta. Hemostaattinen side on verenvuodon hallintaan oivallinen lisä, puolustusvoimilla niitä löytyy taistelupelastajilta.

Nenänielutuubit ovat käteviä ilmatien varmistamiseen, jos potilas on tajunnaltaan alentunut, harva kuitenkin on työntänyt sellaista omaan nenäänsä.

Ilmarintasidoksissa on hyvä olla tuplapakkaus, luodeilla on taipumus kulkea kudosten läpi ja luoda vähintään kaksi reikää.

Paineilmarintaneula on suluissa, koska sen käyttö on kuitenkin invasiivinen toimenpide, jolla voi kokematon aiheuttaa myös harmia. Käytön tarpeesta ja toimenpiteen suorittamisesta tulisi olla ehdoton varmuus. PV:n doktriinissa torakosenteesineula löytyy taistelupelastajilta.

Ensiside ja pelastuspeitekin on hyvä saada IFAKiin mahtumaan. Itse suosittelen hankkimaan vielä hyvät ja laadukkaat sidos-/vaatesakset. Potilaan vammojen paljastaminen ja vaatteiden leikkaaminen on huomattavasti nopeampaa ja turvallisempaa, kuin moralla. Monet tekijätyypit, muutkin kuin tuhannen jaardin katseen omaavat medicit sijoittavat vaatesakset kätevästi saataville suojaliivien kiinnikkeisiin. 1-2 paria nitriilihansikkaita kannattaa myös hankkia, lisäksi vielä pieni teippirulla ja tussi saattavat tuoda mukavasti lisäarvoa.

Sijoittelu varusteissa

IFAKin välineistö on tarkoituksella suunniteltu suppeaksi, tiettyyn vammaan ja cABC-aakkosmallin mukaiseen vaiheeseen on oma ensiapuvälineensä. Kyseessä ei missään nimessä ole tarkoitus olla auton ensiapulaukun tapainen musta-aukko, joka imaisee sisäänsä kaikki valmistajiensa muuten myymättä jääneet sidetarpeet varastojen perukoilta, ja joihin kukaan ei ostamisen jälkeen enää koskaan tutustu. Muistetaan ne stressireaktiot, käsien tärinä ja putkinäkö kun verisin käsin kaivetaan sopivaa välinettä paikatessa reikää partiokaverin rintakehältä, helpompi valita viidestä tuotteesta, kuin viidestäkymmenestä.

Jos puhutaan jonkinnäköisestä yhtenäisestä, keskenään harjoittelevasta ja mahdollisesti taistelevasta joukosta, tulisi tietenkin kaikilla olla identtinen IFAKin ja kiristyssiteen sijoittelu varusteissa, on kurjaa jos haavoittunutta auttavalla menee aikaa ja haavoittuneella verta hukkaan lipastaskuja availlessa etsittäessä sopivia henkeä pelastavia ensiapuvälineitä. Ihan yhtä tärkeää on myös, että jokaisella on identtinen IFAKin sisältö ja koulutus käyttää välineitä.

Pienet pipit

Pikku pipien paikkaaminen on myös oikeasti tärkeää, pienikin rakko saattaa vaikuttaa merkittävästi yksilön toimintakykyyn. Rakkolaastarit ovatkin varmaan se käytetyin kenttälääkinnän väline, mutta laastareiden, punkkipihtien ja buranoiden paikka ei ole IFAKissa, eihän?

Korpimedic 2021
Kirjoitukset eivät välttämättä edusta työnantajieni tai muidenkaan organisaatioiden mielipiteitä. Älä lähde pelkästään näiden tekstien perusteella ketään hoitamaan, vaan kouluttaudu ja harjoittele. Kuka tahansa voi joskus olla ensiauttaja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *