D, Disability, eli tajunta.

D-Disability

Tajunnantason arviointi

Tajunta lasketaan hengityksen ja verenkierron ohella ihmisen peruselintoiminnoksi. Homma menee jotakuinkin näin jokaisella tätä artikkelia silmäilevällä tai muutoin elossa olevalla ihmisolennolla: Ilmatietä pitkin A happi siirtyy keuhkojen toiminnan ansiosta B, verenkiertoon C ja punasolujen kuljettamana kudoksille ja jokaiselle kehon solulle, myös aivoille D. Aivojen verenkierron häiriintyessä tajuttomuus seuraa hyvinkin nopeasti, samoin pysyvät aivokudoksen vauriot ja kuolema.

Tajunnan tarkkailuun kentällä meillä ei ole varsinaisesti käytettävissä mitään näppäriä ensihoidollisia vempeleitä, vaan joudumme turvautumaan omiin kliinisiin taitoihimme. Varmistamalla kohdat A-C pyrimme turvaamaan aivojen riittävän hapettumisen ja siten niiden toiminnan.

Syyt tajunnantason laskuun

Yleisin syy henkilön tajunnantilan alentumiseen on alkoholi. Oman kokemuksen perusteella, karkeasti arvioiden, noin kuusi kymmenestä tajuttomasta on vetänyt armottomat pleksit, kolme lisäksi jotakin muuta roinaa ja sillä viimeisellä syynä saattaa olla jokin elimellinen häiriö. Suurelle osalle tajuttomista hoitona riittää happeutumisen varmistaminen, mutta muutamat syyt saattavat vaatia ensihoitajilta jonkinlaisia hoitotoimenpiteitä.

Voi ihme!

Yksinkertaisille ihmisille monimutkaisiin tilanteisiin suunniteltu muistisääntö tajuttomuuden mahdollisista syistä on huiman käyttökelpoinen, iso käsi hänelle, kuka tämän keksikään!

  • Vuoto päässä

  • O2, hapen puute

  • Intoksikaatio

  • Infektio

  • Hypoglykemia (matala verensokeri)

  • Matala verenpaine

  • Epilepsia

  • ! Simulaatio, eli feikkaaminen

GCS ja AVPU

Tajunnantilan arvioimiseen käytetyt työkalut eivät riipu ensihoitajan varustevyöllä, vaan ovat ankaran opiskelun ansiosta hänen henkisessä holsterissaan. Potilaan tajuntaa arvioidaan kohdattaessa ja koko potilaskontaktin ajan, tajunnan laskuun tulisi puuttua muutenkin, kuin ensihoitokaavakkeeseen merkkaamalla.

Glasgow Coma Scale on laajasti maailmalla käytetty systeemi tajunnantason arviointiin varsinkin epäiltäessä jonkinlaista aivotapahtumaa. Kolmekohtaisessa tutkimuksessa arvioidaan silmiä, puheentuottoa ja liikevastetta, pisteitä jaetaan 3-15. Systeemi ei jätä ketään nollille, kuolleetkin saavat lohdutukseksi kolme pistettä. GCS on käypä systeemi, potilaalle saadaan luvan kanssa tuottaa kipua liikevasteen arvioinnissa, mutta on ainakin maallikolle varsin haastava käyttää. Arvostamani ensihoitaja kollega on kehittänyt paikallisiin erityisolosuhteisiin Kallion Kooma Skaalan, mutta tämä järjestelmä ei ole vielä laajasti saanut ansaitsemaansa paikkaa intoksikaatioiden tason arvioinnissa. 

AVPU on huomattavasti yksinkertaisempi ja käyttökelpoisempi keino potilaan tajunnan arvioimiseen.

  • Alert, potilas on hereillä ja vastailee melko adekvaatisti kysymyksiin.
  • Verbal, potilas pitää vielä ääntä, muttei mölise mitään järkevää. Saattaa esim. laulaa Ukko Metsoa tai kehua Paavo Väyrystä.
  • Pain, potilas reagoi kivulle. Ensihoitajan ammatti on niitä harvoja, joissa pitää tuottaa asiakkaalle toisinaan kipua. Aivan jokaisen kohdatun potilaan kipurefleksiä en suosittele kokeilemaan, mutta tajunnan tasoa arvioidessa se on oivallinen mittari. Käytettyjä metodeja ovat esim. vartijan kylkimyyry tai rintalastan hierominen, silmäkulmien hermopisteiden painaminen tai potilaan etusormen kynnen puristaminen. Todisteita, mustelmia kivun tuottamisesta potilaalle ei kannata jättää.
  • Unresponsive, potilas ei enää reagoi kipuun.

Potilaan tajunnan tilaan tulee siis tarkkailla koko hoitojakson ajan, tähän kätevänä välineenä ovat GCS, AVPU ja yleisimpänä jonkinlainen mukava jutustelu. Jos tajunnan tasossa tapahtuu laskua, niin aivan oikein, aloitetaan arviointi cABCD jälleen alusta.

Korpimedic 2021
Kirjoitukset eivät välttämättä edusta työnantajieni tai muidenkaan organisaatioiden mielipiteitä. Älä lähde pelkästään näiden tekstien perusteella ketään hoitamaan, vaan kouluttaudu ja harjoittele. Kuka tahansa voi joskus olla ensiauttaja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *